Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Mindenki képben van cyclo-cross ügyben? Nem? Akkor gyorsan összefoglaljuk. Nos, a cyclo-cross említése kapcsán nem valami új keletű hóbortra kell gondolnunk, hiszen több mint 100 évre visszanyúló hagyományai vannak Európában. Az első bajnoki kiírásra 1902-ben került sor Franciaországban. A cyclo-cross idény az országúti szezon végeztével indul, így nagyon sok bringás edzés jelleggel, felkészülésnek használja, ám az utóbbi időben nagyon komoly elismerésre tett szert a szakág, amely már kitermelte a maga ikonikus alakjait is.

A versenyek tehát az őszi-téli hónapokban zajlanak, így a hideggel, a sárral és a hóval is meg kell küzdeniük a versenyzőknek. A futamokat 2-4 km hosszú körpályákon rendezik, ahol különböző természetes és mesterséges akadályok nehezítik a haladást, így lépcsőkön, palánkokon is át kell küzdeniük magukat a résztvevőknek. Az akadályok azért kellenek, mert a nagy hidegben a bringások végtagjai elfagynának a száguldozásban, így leszállásra, futásra kényszerítik őket.

Az első nemzetközi versenyt 1924-ben rendezték, míg az első világbajnokságra 1950-ben került sor. Ekkorra a sportágnak önálló versenyzői is lettek, tehát nem csak a téli időszakra átpártoló kerékpárversenyzők akották a mezőnyt. Napjainkban a legnagyobb népszerűségnek talán Belgiumban örvend a cyclo-cross, ahol nem ritka, hogy több tízezer ember is szurkol egy-egy versenyen.

És, hát végezetül tegyük fel a kérdést, amit ezen a blogon alapból meg kell fogalmaznunk: vannak-e női versenyzői ennek a férfias sportnak? A válaszunk az, hogy naná!

Bejegyzésünket néhány fantasztikus képpel zárjuk, ám legközelebb szétnézünk a saját házunk táján is, azaz megnézzük, hogy hogyan állnak a magyar lányok a cyclo-cross-al…

A képeken többek között Katerina Nash, Kelli Emmett, Georgia Gould és Rachel Lloyd látható.

cyclocross girl

cyclocross girlcyclocross girlcyclocross girl  cyclocross girlcyclocross girlcyclo cross girl

A bejegyzés trackback címe:

http://bikegirls.blog.hu/api/trackback/id/tr163408694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

DZSI 2011.11.25. 16:22:00

Katerina Nash kifejezetten MTB versenyző szerintem, inkább csak felkészülés végett crossozik.