2012. júl 24.

Az alvilág bringásai

írta: bikegirls
Az alvilág bringásai

A kerékpározás végtelen szabadságot ad használójának, hiszen a segítségével elhagyhatjuk a városok forgatagát, a lakott területeket, de még a járt utakat is. Némelyek még ezt is tovább fokozzák, hiszen a földfelszínt hátrahagyva a föld mélyére is bringával szálnak alá.

Kezdjük a legőrültebbekkel és időben a legtávolabbi eseménnyel. Tíz évvel ezelőtt, 2003 februárjában került megrendezésre a németországi Sondershausen (Türingia) melletti „Glückauf” sóbányában a Red Bull Race Down to the Middle of the Earth, (verseny a föld középpontja felé) elnevezésű mountain bike verseny.

A területen a föld alól 1893-tól kezdve hozták felszínre a „fehér aranyat” egészen 1991-ig, amikor bezárt a sóbánya. A bányatevékenység 50 millió köbméternyi barlangot és 400 km-nyi alagutat eredményezett, amelyben gond nélkül elfér egy kisváros.

Red Bull Race Down to the Middle of the Earth 560.jpg
Red Bull Race Down to the Middle of the Earth (Sondershausen, Thüringen, Németország)

A különleges helyszínhez különleges versenyzők is dukáltak, így a szervezők a világ legjobb bringásait hívták meg a viadalra. A verseny -700 méterről indult, ahova bányaliftekkel jutottak le a résztvevők és azok a szerencsések, akik tanúi lehettek ennek a nem mindennapi eseménynek. Az 1000 méteres pályán párosával rajtoltak a bringások és kieséses rendszerben rostálták a mezőnyt, hogy végül a döntő futamban, ahol a riderek 80 km/h-s sebességgel száguldottak a föld középpontja felé, az amerikai Brian Lopez bizonyuljon a legjobbnak és nyerje az örök trófeát, hiszen a verseny egyszeri alkalom volt és nem került megismétlésre. 

Szintén meghívásos verseny volt, hasonló lebonyolítási rendszerben a Metro Ride, amely 2007 szeptemberében kerül megrendezésre a budapesti Deák tér alatt összefutó aluljáró rendszerben. A föld alatti downhill verseny során a bringások mozgólépcsőkön száguldottak alá, hogy metrókocsikon és az aluljárók csúszós kövezetén át tekerve jussanak az ugratókkal és rámpákkal nehezített pályán a célba.

red bull metro ride budapest.jpg
Red Bull Metro Ride (Budapest)

De mi van akkor, ha mi is szeretnénk a föld alatt bringázni?

Ha nagy utazók vagyunk, akkor indulhatunk az Egyesült Államok északi részére, a Michigan államban található Adventure Mine felé, ahol minden jelentős településtől távol egy hegy sötét gyomrában rendezik meg évről-évre, immáron negyedik alkalommal a Miner’s Revenge (a bányász bosszúja) névre keresztelt föld alatti viadalt, ahol bárki rajthoz állhat, aki vállalja, hogy bemerészkedik a sötét járatokba. Az száz éve bezárt rézbányán átvezető verseny során a korom sötét alagutakban csak magunkra, illetve a magunkkal vitt lámpákra hagyatkozhatunk, ugyanis semmilyen egyéb világítás nem lesz segítségünkre.

miners_renevge_bike_race.jpg
Miner’s Revenge (Adventure Mine, Michigan, USA)

Ha nem szeretnénk ilyen messzire utazni, akkor megoldás lehet Szlovénia is, ahol a Karavankák-hegységben, a Peca-hegy gyomrában vár ránk egy több mint 6 km hosszú kiépített alagút, amely az egykori ólombányán vezet keresztül minket. A lámpára itt is szükség lesz, de szerencsére itt tágas járatokban és viszonylag sík útvonalon teljesíthetjük a távot. Másik előnye, hogy nem kell egy rendezvényre várnunk, hiszen bármikor felkereshetjük a bányát.

Szlovenia föld alatt_1.jpg
Podzemlje Pece (Mežica, Szlovénia)

Azok számára is van megoldás, akik még közelebb keresnék a kalandot, hiszen az országot, de még Budapestet sem kell elhagynunk ha szeretnénk kipróbálni milyen is a föld alatt bringázni. Az Underworld Kupa elnevezésű verseny keretei között idén augusztus 11-én harmadik alkalommal nyílik meg kőbánya titokzatos pincerendszere a kerekesek előtt, amely több mint másfél évszázada alakult ki. Az 1834-es árvízben elpusztult pesti épületek újjáépítéséhez innen termelték ki a mészkövet, de a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen vittek a puha, könnyen faragható kőből. Az elhordott nyersanyag helyén hatalmas, közel 35 km hosszú, 300 ezer négyzetméter alapterületű, fésűs elrendezésű járatrendszer maradt. 

Underworld kupa_2012.jpg
MOFÉM Underworld Kupa (Kőbánya, Budapest)

A MOFÉM Underworld Kupa során a föld alatti alagútrendszer egy részén kerül kialakításra a pálya nyomvonala, amely egyedülálló élményt jelent az indulók és a nézők számára is. Mivel a résztvevők száma limitált, így nem árt gyorsnak lenni a nevezésnél annak, aki ki akarja próbálni magát az évszázados járatokban rendezett kerékpáros viadalon, ahol juniorok és nők, profik és hobbi bringások külön-külön futamokban versenyeznek majd. 

Linkek:
www.minersrevenge.com
www.podzemljepece.com
www.underworldkupa.hu

Szólj hozzá