2013. júl 17.

Milyen a tökéletes napszemüveg?

írta: bikegirls
Milyen a tökéletes napszemüveg?

Stílusos, öltöztet, védelmet nyújt, a nyár legfontosabb kiegészítője. A napszemüveg manapság a stílus, a mindennapi viselet része, azonban kevesen tudják, hogy az egyik legfontosabb védelmi eszköz, ha a szemünk egészségéről van szó. 

Jobb ha az elején leszögezzük, hogy egy kerékpáros számára nem is lehet kérdés a (nap)szemüveg viselete és itt még a napsugárzás káros hatásairól nem is beszélünk. Elég, ha bringázás során folyamatosan fennálló mechanikai sérülések veszélyét említjük: repülő rovarok, felcsapódó sár, szálló por, lelógó ágak, eső, szél… Ezernyi veszély, amelytő egy napszemüveg megvédi a szemet. 

arctica_gimpex_napszemuveg_1.jpg

A káros napsugarak hatása

Az UV sugárzás káros hatásai mindenki számára ismerősek. Nem napozunk délelőtt 10 óra és délután 4 óra között, magas faktorú naptejjel védjük a bőrünket, UV szűrős ajakápolót, arckrémeket használunk bőrünk védelmében. Mindezen védelem ellenére pedig megvesszük az olcsó ám annál divatosabb napszemüvegeket, és az öltözködésünknek megfelelően választjuk ki az ideálisat.
Megjegyzendő azonban, hogy a közvetlen UV sugárzás nagyobb dózisban meglehetősen rossz hatással van a szemre, akár maradandó károsodást is okozhat.

A rossz szemüveg többet árt, mint használ

A napsütéses hónapok beköszöntével megjelennek a boltok polcain a napszemüvegek is. A legszélesebb szín-, forma- és méretválaszték mellett a legváltozatosabb árakon vásárolhatjuk meg őket. Sokan előnyben részesítik az olcsó árkategóriás napszemüvegeket, ha másért nem, hát azért, mert abból egy tucattal vásárolhatnak, így minden összeállításhoz vagy alkalomhoz lesz más és más stílusú szemüvegük.

Az ideális szemüveg megválasztása azonban nem lehet divat kérdése! Ezek az olcsó, minden sarkon és aluljáróban beszerezhető kiegészítők sokszor ártalmasabbak, mint ha nem is viselnénk napszemüveget. A sötét lencséknek köszönhetően ugyanis a pupilla kitágul, így sokkal több ártalmas UV sugár jut be a szembe, ami már 10-15 perc után szemgyulladáshoz vezethet.

arctica_gimpex_napszemuveg_4.jpg
Milyen az ideális napszemüveg?

A tökéletes napszemüveg természetesen nem az ár kérdése. Az olcsóbb árkategóriásak között is van, amelyik kiváló UV szűréssel rendelkezik, de a drágábbak között is akad, ami ilyen téren nem ér semmit.

A jó minőségű napszemüvegek a 380 nm alatti sugarakat szűri ki, míg a kiváló minőségűek 400 nm alatt minden sugarat. Utóbbiak azok, melyek minden káros sugarat elnyelnek, ezek jelzése „UV 400”.

De nem csak az UV védelem foka a mérvadó a napszemüveg kiválasztásánál. Mit sem ér például egy olyan napszemüveg, ami megszűr minden káros sugarat, de csupán a szemünk felét takarja. Az ilyen lencsék szintén tágítják a pupillákat, miközben beengedik a napsugárzás jelentős részét.

arctica_gimpex_napszemuveg_3.jpg
Szemvédelem télen-nyáron

A nyár a napszemüvegek szezonja, ám sokaknak még ebben az időszakban is csupán akkor jut eszébe a napszemüveg, amikor hétágra süt a nap. Pedig UV sugárzás lehet szórt fényben, árnyékban, felhős időben egyaránt, és azt sem szabad elfelejtenünk: ugyanaz a nap süti bolygónk felszínét télen is! Ennek megfelelően télen, főleg hóesésben, hóban, vagy téli sportok űzése közben kiemelten fontos a megfelelő napszemüveg.

Speciálisan, sportolóknak

A speciális célra készült napszemüvegek úgy vannak kialakítva, hogy hosszú távon is védelmet nyújtsanak a folyamatos sugárzás ellen. Az ilyen szemüvegeknek nem csupán a lencséjük kialakítása speciális. Alapvető jellemzőjük, hogy tökéletesen illeszkednek a fej formájához, teljes mértékben fedik és védik a szemet, áramvonalasak és élénk színűek.

A lencse színe elsősorban ízlés kérdése, azonban a különböző színek más és más hatással vannak a látásunkra. A sárga lencse például jó kontrasztot biztosít, míg a zöld csökkenti a csillogást. Az ilyen szemüvegek elsősorban sportolók, például síelők és biciklisták számára készülnek, de ilyet viselnek többek között a repülőgépek pilótái is.

arctica_gimpex_napszemuveg_2.jpg
Polaroid vagy polarizált?

A polarizált lencse annyit tesz, hogy a szemüveg lencséjét polarizált bevonat borítja, melynek lényege, hogy kizárólag a függőleges irányú fénynyalábokat engedi át, így a felületekről visszaverődő vakító fényt megszűri.

A Polaroid ezzel szemben egy ismert napszemüvegmárka, melynek termékkínálatában szerepelnek ugyan a polarizált lencsével ellátott szemüvegek, azonban a kettő nem azonos, bár a köztudatban gyakran keveredik.

A tökéletes napszemüveg véd és eltakar. Ez természetesen nem zárja ki, hogy divatos vagy éppen stílusos legyen, azonban a választás elsődleges szempontja a szemünk egészsége kell, hogy legyen.



Cipőt a cipőboltból

Végül válaszoljunk a címben feltett kérdésre, milyen egy tökéletes napszemüveg? Olyan, amely kellő védelmet nyújt a legértékesebb érzékszervünk részére, kellemes a viselete és emellett trendi is. Emellett ne felejtsük el, hogy ha napszemüveg vásárlásán gondolkozunk, akkor azt megfelelő helyen tegyük, ahogy a cipőt is a cipőboltból vesszük meg, úgy a napszemüveget is erre szakosodott üzletben vásároljuk meg.

A mi ajánlatunk: www.gimpexsport.eu

Szólj hozzá

napszemüveg arctica uw400 gimpex