2011. nov 25.

Cyclo-cross girls: nyakig sáros csajok

írta: bikegirls
Cyclo-cross girls: nyakig sáros csajok

Mindenki képben van cyclo-cross ügyben? Nem? Akkor gyorsan összefoglaljuk. Nos, a cyclo-cross említése kapcsán nem valami új keletű hóbortra kell gondolnunk, hiszen több mint 100 évre visszanyúló hagyományai vannak Európában. Az első bajnoki kiírásra 1902-ben került sor Franciaországban. A cyclo-cross idény az országúti szezon végeztével indul, így nagyon sok bringás edzés jelleggel, felkészülésnek használja, ám az utóbbi időben nagyon komoly elismerésre tett szert a szakág, amely már kitermelte a maga ikonikus alakjait is.

A versenyek tehát az őszi-téli hónapokban zajlanak, így a hideggel, a sárral és a hóval is meg kell küzdeniük a versenyzőknek. A futamokat 2-4 km hosszú körpályákon rendezik, ahol különböző természetes és mesterséges akadályok nehezítik a haladást, így lépcsőkön, palánkokon is át kell küzdeniük magukat a résztvevőknek. Az akadályok azért kellenek, mert a nagy hidegben a bringások végtagjai elfagynának a száguldozásban, így leszállásra, futásra kényszerítik őket.

Az első nemzetközi versenyt 1924-ben rendezték, míg az első világbajnokságra 1950-ben került sor. Ekkorra a sportágnak önálló versenyzői is lettek, tehát nem csak a téli időszakra átpártoló kerékpárversenyzők akották a mezőnyt. Napjainkban a legnagyobb népszerűségnek talán Belgiumban örvend a cyclo-cross, ahol nem ritka, hogy több tízezer ember is szurkol egy-egy versenyen.

És, hát végezetül tegyük fel a kérdést, amit ezen a blogon alapból meg kell fogalmaznunk: vannak-e női versenyzői ennek a férfias sportnak? A válaszunk az, hogy naná!

Bejegyzésünket néhány fantasztikus képpel zárjuk, ám legközelebb szétnézünk a saját házunk táján is, azaz megnézzük, hogy hogyan állnak a magyar lányok a cyclo-cross-al…

A képeken többek között Katerina Nash, Kelli Emmett, Georgia Gould és Rachel Lloyd látható.

cyclocross girl

cyclocross girlcyclocross girlcyclocross girl  cyclocross girlcyclocross girlcyclo cross girl

Szólj hozzá

országúti lányok sár cyclo cross cyclocross katerina nash kelli emmett georgia gould rachel lloyd