2012. jún 05.

Mérséklik a zéró toleranciát, ihatnak a bringások?

írta: bikegirls
Mérséklik a zéró toleranciát, ihatnak a bringások?

Ahogy hazánkban, úgy Szlovákiában is abszolút alkohol-fogyasztási tilalom vonatkozik a kerékpárosokra - írja a világszám.hu. Az egyik parlamenti párt kezdeményezte, hogy bizonyos toleranciát vezessenek be számukra, ugyanis a szerintük a jelenlegi szabályozás gátolja a szlovákiai turizmus kibontakozását is.

A szakemberek szerint a közúti forgalomra érvényes zéró-toleranciával a szlovák rendőrök gyakran visszaélnek, és feleslegesen zakltaják, büntetik az embereket.. Solymos László frakcióvezető szerint a párt szakemberei a külföldi, főleg európai gyakorlatból indulnak ki.

Mint a felmérésük megállapította az európai országok többségében létezik bizonyos tolerancia, mégpedig 0,2 ezreléktől 0,9 ezrelékig. Tizenegy olyan ország van, ahol semmilyen tolerancia nincs, köztük van Magyarország és Szlovákia is" - mondta a szlovák közszolgálati rádiónak Solymos László frakcióvezető, hozzátéve, hogy nem az alkohol propagálásáról szól a kezdeményezésük, hanem arról, hogy a közlekedést szabályozó törvény ne avatkozzon be durván az emberek hétköznapi életébe.

A Most-Híd tudományos hátteret is kíván biztosítani az indítványának, így felkérték a tóurocszentmártoni (Martin-i) - elismert, rendőrségnek is dolgozó - orvoskutató intézetet, hogy állapítsák meg, mi az az alkoholszint, amely még nem befolyásolja az embert abban, hogy biztonságosan tudjon irányítani egy kerékpárt. Ennek alapján szeretnének majd egy kompromisszumos megoldást találni a parlamentben.

Úgy vélik a jelenlegi szabályozás gátolja a szabadidős családi kerékpározást is. Mint mondta, ahhoz hozzátartozik az is, hogy ha valaki elmegy a családdal egy három-négy órás kerékpártúrára, akkor megiszik legalább egy pohár sört is. Nagyon sok borvidéken is vezetnek kerékpárutak, ahol az ember szívesen meginna egy fröccsöt - véli a frakcióvezető. A jelenlegi szabályozás alapján ezt nem teheti meg, és sok helyen a rendőrök lesben állnak, hogy megbüntethessék a bringásokat. Több parlamenti párt is jelezte, hogy kész támogatni a javaslatot. 

Hazánkban legutóbb áprilisban, húsvétkor volt jelentős közúti razzia, ahol 200 ittas kerékpáros akadt fent a rendőrségi ellenőrzés során.

Szólj hozzá

szlovákia lance armstrong zero tolerancia most híd