2012. sze 22.

Már 17 éve is a bringások voltak a rosszfiúk!

írta: bikegirls
Már 17 éve is a bringások voltak a rosszfiúk!

Régi klasszikusra bukkantunk, amit nem tudunk szó nélkül hagyni. A legendás hungaricum, a Szomszédok teleregény egyik epizódjából (220. rész - 9. évad/20. adás) származó kerékpáros jelentről lesz szó, amit most górcső alá veszünk.

A történet, szerint két bringás bóklászik az erdőben (akik a Forgókerék Egyesület tagjai és terepkerékpáros versenyre edzenek éppen), majd nekierednek a „meredeknek”, ám a vad lejtőzést egy ZIL teherautó szakítja félbe, amelyre az egyik kerekes szépen felkenődik. Ekkor érkeznek az erdészek, akik jól lecseszik a srácokat, majd kórházba viszik őket.

A 1995-ben adásba került jelenet nem hosszabb, mint ahogy leírtuk, ám a másfél perces történetben számtalan dramaturgiai hiba van, amelyeket azóta sem lehetett megunni. Tény, ami tény, abban az időben ritkán látható akciójelenetet sikerült összehozni. A ZIL-nek nekirepülő bringás kaszkadőr állítólag még a kezét is eltörte a felvétel során, amit egy későbbi interjúban az elromló hátsófékkel magyarázott, amit alátámaszt a besatuzott első keréken átrepülő és a teherautót lepusziló bringás látványa.

zil kerekparos baleset 1995.jpg


Érdekes a balesetben résztvevő teherautó sofőrjének a reakciója, aki csak miután a főszereplő erdészek (Trokán Péter és öreg haverja) megérkeznek, száll ki a kocsiból, hogy megnézze mi is történt, akkor is inkább a háttérben sunnyog és az autója sérüléseit keresgéli. Szintén megmosolyogtató a másik biciklis is, aki miután a haverja beleszáll a ZIL-be, minden ok nélkül a teherautó elé esik és elterül mint egy béka.

Azt már nem is boncolgatjuk, hogy hogyan veszi fel a kesztyűjét az egyik bringás, amit az induláskor a még a jobbjában tart, majd a következő vágásnál már a kezén van vagy, hogy hogyan nem hallották meg az emelkedőn egyesben kapaszkodó, dübörgő ZIL motorjának hangját, ezt rátok bízzuk.

Annyi azonban tény, hogy már 1995-ben is szúrhatták valakinek a szemét a hegyibringások, hiszen nem került volna be a jelenet a népnevelő sorozatba, ha nem így lett volna. („Bármiféle járművel az erőben közlekedni tilos!”, „Itt munka folyik!”, „A sorompók nem véletlenül vannak az úton!”)

Akit érdekelnek a rövidke jelenet kapcsán felvetődő további kérdések és vélemények, azoknak ajánljuk átböngészni a videó YouTube-os oldalán a hozzászólásokat, amelyek immáron 6 éve gyűlnek.

Szólj hozzá

edzés baleset szomszédok erdészet zil kaszkadőr trokán péter hegyikerékpár