2012. sze 25.

Öt magyar bringást fegyveresek menekítettek ki Pakisztánból!

írta: bikegirls
Öt magyar bringást fegyveresek menekítettek ki Pakisztánból!

Egy héttel ezelőtt öt magyar kerékpáros utazott Pakisztánba, hogy részt vegyen a Tour of the Himalayas nevű négy napos mountain bike versenyen. A bringások között volt Dósa Eszter sokszoros magyar bajnoknő is. A nagy kalandra vállalkozó kerekesek akkor még nem sejtették, hogy fegyveres kísérettel kell őket kimenekíteni az országból…

A nemzetközi versenyre 43 bringás érkezett a világ minden részéből, a magyarok többszöri átszállással, 30 órás utazás után jutottak el az ázsiai országba. A tervek szerint az erőpróba rajtjára és befutója Islamabad közelében került volna sor 2900 méteres tengerszint feletti magasságban.

A magyar csapat:
Dósa Eszter (Vitalitás SE) Cseh Veronika (Alpinbike Team), Ördögh Dániel (Alpinbike Team), Szász Viktor (Vitalitás SE), és Horváth Gergő.

tour of the himalayan ride.jpg


A verseny rajtját megelőző napokban gyalogos valamint kerékpáros pályabejárásra került sor, valamint egy helyi iskola sportnapján vettek részt a hegyibringások. Ezután következett a Tour of the Himalayas hivatalos megnyitója, ahol éles fordulatot vett a történet.

A ceremónián részt vett a pakisztáni sportminiszter is, aki miután bemutatta őt a főszervező átvette a szót. A rövid ünnepélyes köszöntőt egy megdöbbentő bejelentés követte: a verseny elmarad. Okként „A muzulmánok ártatlansága” című, a muszlim világot megbotránkoztató iszlámellenes amerikai film kapcsán kialakult zavargásokat nevezte meg. Mivel Pakisztánban a pénteki napot „A próféta szeretetének napjává” nyilvánítottak, tízezrek vonultak utcára, és a több helyen erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, amelyek tucatnyi halálos áldozatot követeltek, és több százan megsebesültek.

tour of the himalayan.jpg


Ebből a kerékpárosok annyit észleltek, hogy a rájuk vigyázó fegyvereseket levezényelték a zavargások helyszíneire, így a kialakult helyzetben a rendezők sem a résztvevők, sem a verseny biztonságát nem tudták garantálni. Nem sokkal később újabb bejelentés érkezett: a bringásoknak azonnal el kell hagyniuk a hotelt, ismeretlen helyre szállítják őket, mivel túl sok információ szivárgott ki a hollétükről, és a 43 külföldi túl jó célpontja lehet szélsőségesek esetleges támadásának.

tour of the himalayan2.jpg

A versenyzőknek fél óra alatt kellett összepakolniuk a holmijukat, elcsomagolni a bringáikat és hajnal 2 órakor útra keltek az ismeretlen uticéljuk felé. Mikrobuszokba zsúfolva, konvojban haladtak fél tucat rendőrautó és rengeteg kommandós kíséretében. Közel 5 órás autózás után, reggelre érkezett meg a karaván egy ismeretlen helyen lévő szállodába, ahonnan a szervezők teljes hírzárlatban megszervezték a külföldiek, így a magyarok hazajutását, akik azóta már biztonságban vannak.

Fotó: singletrackworld.com, Horváth Gergő

Szólj hozzá

pakisztán dósa eszter tour of the himalayas cseh veronika alpinbike viatalitás se