2012. okt 18.

Lancespotting: válaszd a vértranfúziót!

írta: bikegirls
Lancespotting: válaszd a vértranfúziót!

„Válaszd az életet, válaszd a munkát, válaszd a karriert, válaszd a rohadt nagy TV-t…” Mark Renton örökérvényű monológja a Trainspotting című kultmoziból a társadalmunk egyszerű és gyűlöletes mozgatórugóiról, amelyek a történet végére mégis a jobbik választássá válnak.

Nos, valahogy így érezhet Lance Armstrong is, aki körül az elmúlt hetekben kártyavárként dől össze minden. Minden, ami a jelenkori kerékpársport legnagyobb ikonját eddig körülvette. Megfosztják címeitől, a szponzorai elfordulnak tőle, sőt, még a saját rákellenes alapítványának éléről is távoznia kell.

Az 1999 és 2005 között rekordot jelentő hét Tour de France-győzelmet szerzett Armstrongot augusztusban az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) örökre eltiltotta és megfosztotta az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől. Az ügy alig egy hete vett újabb fordulatot, miután az USADA nyilvánosságra hozta a nyomozás eredményét, azt a 200 oldalas  dokumentumot, mely szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.

Természetesen, az ügyben rengetegen érintve vannak: versenyzők, csapatvezetők, orvosok, családtagok, akik mind részesei voltak a csalásának, ám úgy tűnik, hogy mindent Armstrongon vernek el.

A tegnapi nap folyamán a dominó tovább dőlt. Az időközben trónfosztott Lance Armstrong évtizedes támogatói a Nike és a Trek is bejelentette a korábbi együttműködés megszüntetését, valamint a Radio Shack is búcsút intett neki. Ezt követte Armstrong közleménye, miszerint lemond a Livestrong elnöki tisztéről, hogy megpróbálja távol tartani az alapítványt a kerékpáros pályafutását kísérő vihartól…

Egy legenda válik semmivé és okoz óriási csalódást sportszeretők millióinak. Lance, ezt buktad... és veled együtt mi is!

LANCESPOTTING.jpg

Szólj hozzá

botrány országúti tour de france lance armstrong trek livestrong mark renton usada