2013. már 22.

Kinek nagyobb a farka?

írta: bikegirls
Kinek nagyobb a farka?

Viszonylag ritkán szoktunk sportszakmai kérdések ecsetelésébe kezdeni, hiszen blogunk szórakoztató célzattal íródik, ám egy roppant érdekes határozatra (a linken legalul) bukkantunk az Magyar Kerékpársportok Szövetségénak honlapján, amit ha jobban szemügyre veszünk, lehet meg is dől a szakmaiságra tett megjegyzésünk, hiszen egy viccről lesz szó. Egy rossz viccről.

Bő egy hónappal ezelőtt mi is hírt adtunk egy bíztató kezdeményezésről, amely a hazai hegyikerékpáros élet, azon belül is olimpiai szakág fellendítését (feltámasztását) célozza, egy versenysorozat életre hívásával. Az XCO versenyeket összefogó sorozatot MTB Liga névre keresztelték a szervezők, akik között megtalálhatjuk a sportág ismert és elismert szereplőit, itt elég ha Benkó László, Eisenkrammer Károly vagy Valter Tibor nevét megemlítjük.

A háttérben a szervezők nyilván gőzerővel készülnek a májusi nyitányra, megteremtik az események anyagi hátterét, engedélyeket szereznek be, helyszíneket egyeztetnek, pályákat terveznek, na és a sorozat nyilvánosság felé történő megjelenítésén is fáradoznak, honlapot hoznak létre, Facebook csoportot indítanak… 

mtb_liga.jpg

Az új versenysorozat híre elért a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetséghez is, tekintve, hogy a sorozat szervezői egyeztetést kezdeményeztek a MTB Liga futamainak Kupafutammá nyilvánításáról (a szövetség támogatását élvező esemény). Gondolhatnánk, hogy mindenki örül, hiszen a szerveződés a sportág érdekében történik, sőt még a szövetség malmára is hajtja a vizet, hiszen jelentős számú, a nemzetközi szabályoknak is megfelelő esemény megszületéséről van szó, de még sincs így.

A MMBTSZSZ március 13-i ülésén szóba került az új sorozat, ahol az egyik elnökségi tag felvetése alapján - miszerint a liga elnevezés nem szerencsés, mert az szövetséget jelent -, határozatot fogalmaztak meg, amelyben felkérik az MTB Liga szervezőit, hogy „a kerékpársport egységes megjelenése érdekében” válasszanak más nevet.


liga.png
Aha. Értjük.

Vagy mégsem értjük! Mi van?


Lehet új elnevezésen törni a fejeket. Lehet a nyilvánosság felé kommunikálni, hogy névcsere történik. Lehet új domain nevet foglalni. Lehet új logót tervezni. Az eddig Facebook csoportot lehet törölni és újat regisztrálni. Mindezt azért, mert valaki keveri a szezont a fazonnal.

Nyilvánvaló, hogy azért választották a szervezők a liga nevet, mert azt az összefogást kívánták kifejezni, amelyben sportemberek, egyesületi vezetők, a sportágért tenni akarók, egy stabil versenysorozattal, a hazai mountain bike helyzetének javítását célozzák.

Nyilvánvaló az is, hogy a MMBTSZSZ-nek semmilyen joga nincsen a liga szó kisajátítására, használatának korlátozására. Ennyi erővel az unió, a koalíció és a szövetség szó további szinonimáinak a használatát is határozatban szabályozhatnák. A nyilvános levélváltásból kiderül, hogy a „mostmárnemtudjukmilyen” versenysorozat szervezői akceptálják a döntést és vállalják az ezzel járó nem kevés munkát és kényelmetlenséget, nyilván azért mert nem ellenállni, hanem együttműködni szándékoznak.

A végére még két kérdés. Vajon hány olvasónk azonosítja a sportban közismert Bajnokok Ligáját a Győztesek Szövetségével, vagy még inkább a valamelyik labdarúgó sportszövetséggel? 

Lehet, hogy az érintettek között valaki paranoiás? 

Szólj hozzá

verseny mmtbszsz xco mksz hegyikerékpár mountain bike liga mtb liga