2013. aug 01.

A lányok a bányában tekernek!

írta: bikegirls
A lányok a bányában tekernek!

Bizonyára mindenki hallott már a kőbánya alatt húzódó titokzatos pincerendszerről, amely az évszázadok folyamán alakult ki a fővárosunk alatt. A legkomolyabb bányászati tevékenység 1834 után volt a területen, amikor a nagy árvízben elpusztult pesti épületek újjáépítéséhez termelték ki a mészkövet, amelyből jutott a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is. Az elhordott nyersanyag helyén hatalmas, több mint harmincöt kilométer hosszú, 300 ezer négyzetméternyi, azaz csaknem egymillió légköbméter alapterületű, fésűs elrendezésű járatrendszer maradt, amely azóta is gyakorlatilag kihasználatlanul áll.

Szintén nem titok, hogy az állandó hűvös kapóra jött Dreher Antalnak, aki miután 1862-ben megvásárolta a Kőbányai Sörgyár telepét, pinceként használta a bányát, több tíz méteres mélységben tárolva a felszíni épületekben főzött sört. Hogy a rejtélyek hálóját tovább szőjük, eláruljuk, hogy a II. világháború idején a németek Messerschmitt vadászgépeket szereltek itt össze, rejtőzve a szövetséges bombázások elől.

De hogy miért is írtuk mindezt le? Nos, az élelmes szervezők kitalálták, hogy ettől a titokzatos bányától nem is kell jobb helyszín egy bringaversenynek és immáron negyedik alkalommal hívják egy föld alatti kalandra a kerekeseket – külön női futammal!

underworld kupa 3.jpg

Mindent a MOFÉM Underworld Kupáról!

2013. augusztus 10-én ismét megnyílnak a kőbányai barlangrendszer kapui, hogy otthont adjon a MOFÉM Underworld Kupának. Írásunkban sorra vesszük azokat a kérdéseket, amelyek a versennyel kapcsolatban fel szoktak merülni, így feltételezhetően mindenki képbe kerül a különleges bringaversennyel kapcsolatban…
Kezdjük a legfontosabbal: a MOFÉM Underworld Kupa egy részben a föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatt húzódó pincerendszerben kerül megrendezésre 2013. augusztus 10-én, immáron negyedik alkalommal.

A helyszín:

A verseny helyszínéül a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpont szolgál (régen Dreher Sporttelep), amely infrastruktúrájával ideális helyszíne különböző sporteseményeknek. Többek között itt kerül megrendezésre évről-évre a Budapesti Nagy Sportágválasztó is, amely során a sportközpont alkalmanként tízezres tömeget is vendégül lát. A MOFÉM Underworld Kupa rajt-cél területe a füves labdarúgópályán kerül kialakításra, itt kapnak helyet a nevezési és csapatsátrak, a kiállítók, a büfé és innen rajtolnak a futamok is.

underworld kupa 5.jpg
A pálya:

A pálya a sportközpont területén, a szomszédos ipartelep egy részén és a pincerendszerben kerül kialakításra kb. 2 km hosszban, jelentős szintkülönbség nélkül. A pálya végig tekerhető, komoly nehézséget nem jelentő, "szórakoztató" nyomvonalú. Nehézségként a pincebejárathoz vezető 10 méteres rámpát említhetjük, amely némi bringás rutint azért igényel. A versenypálya talaja vegyes összetételű: füves, kavicsos, aszfaltos, salakos, macskaköves és föld utak, a föld alatt helyenként csúszós beton és némi nedves föld.

A pincerendszer:

Az Underworld Kupa nyomvonalát alkotó föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, de egy ponton kb. 160 cm körülire csökken, itt fokozott körültekintéssel kell haladni, erre tábla és villogó fények is figyelmeztetnek. A járatok szélessége 3 és 8 méter között változik, azonban egy szakaszon kb. másfél méterre szűkül, amely járat végén, egy vasajtón kell áthaladni, ami 80 cm széles. 

underworld kupa 2.jpg
A lebonyolítás módja:

A nap folyamán 5 futam kerül megrendezésre. Külön versenyeznek a próbafutam résztvevői, valamint a junior korúak (ők a női indulókkal tekernek egy futamban), továbbá 3 külön futamban, életkori felosztás alapján a férfiindulók. A futamok 60-70 percig tartanak.

Mi az a próbafutam?

A próbafutamot a nem versenyorientált bringásoknak, a verseny hangulatába belülről belekóstolni vágyóknak ajánlunk. A próbafutam résztvevőire 30 perc tekerés vár, ahol hozzájuk hasonló, a mountain bike sporttal még csak ismerkedő „versenytársakra” lehet számítani. Az indulók idejét mérjük, az eredménylistában szerepeltetjük, de dobogós díjazásra, eredményhirdetésre ebben a futamban nem kerül sor. Mivel a pincéhez vezető rámpa nem veszélytelen, a teljesen amatőr, minimális hegyikerékpáros rutinnal sem rendelkezőknek a részvételt nem ajánljuk. 

underworld kupa 4.jpg

Mi lesz az elit futammal?

A MOFÉM Underworld Kupát érintő legjelentősebb változás, hogy szakítva az elmúlt három év hagyományaival, az önálló elit futam nem kerül kiírásra. Ettől függetlenül természetesen továbbra is rajthoz állhatnak a versenyzői licensszel rendelkező bringások, akik az életkoruknak megfelelő futamban tudnak indulni.

Milyen a megfelelő bringa?

A jól felkészített mountain bike kerékpár elengedhetetlen, ám általánosságban kijelenthető, hogy nem a bringán múlik a dolog, azaz egy a kétkerekűjét és önmagát ismerő bringásnak nem lehet problémája a pályán.

underworld kupa 1.jpg 

Kik indulhatnak?

Bárki rajthoz állhat az életkorának megfelelő kategóriában, aki betöltötte a 14. életévét. (A rutinnal rendelkező fiatalabb versenyzők esetében egyedi elbírálás alapján kivételt teszünk.)

Mennyi a nevezési díj és mit kapok érte?

A nevezési díj 2013. augusztus 7-ig 3500 Ft, helyszíni nevezés nincs! A nevezési díj fejében indulási jogot kapsz a MOFÉM Underworld Kupára, valamint rajtcsomagot, amely tartalmazza a rajtszámod az időmérő chippel, egy pár egyedi kivitelű Underworld-os MOOSE kerékpáros zoknit, HIGH5 gélt, ebédjegyet stb. (a csomag tartalma folyamatosan bővül). Emellett minden induló számára biztosítva van egészségügyi felügyeletet, öltöző, zuhanyzási lehetőség, bringamosó. 

underworld kupa 6.jpg
Mikor kell átvennem a nevezésem?

A nevezési csomagok átvételére egész nap lehetőség van, tehát a 14.40-kor rajtoló futamok résztvevőinek, nem kell délelőtt felvenniük azt. Ettől függetlenül mindenkit arra buzdítanak a szervezők, hogy menjenek ki minél korábban a helyszínre, hiszen egy jó hangulatú napnak nézünk elébe, amelyet hasonló gondolkozású bringások körében tölthetnek el az érdeklődők. 

Hol tudok nevezni?

Nevezni a hegyibringa.hu oldalán a Mountainbike Challenge sorozat közös nevezési felületén egy gyors és egyszerű regisztráció után lehet. A nevezési díj beérkezéséről és a nevezés elfogadásáról e-mailben értesítést kap mindenki. 

További nevezési információk, az elfogadott nevezések listája és további pályainformációk (pl. pályarajz) a verseny honlapján a www.underworldkupa.hu oldalon találhatók.

Forrás: sajtóközlemény
Fotók: Underworld Kupa Facebook oldal

Szólj hozzá

verseny lányok mountain bike hegyikerékpár mountainbike challenge női bringás underworld kupa